Vilka är de bästa åren för Duramax?

De bästa åren för Duramax är 2006 och 2007. Dessa motorer är både mycket pålitliga och har en fantastisk effekt. Det enda vanligaste problemet med 2006-2007 Duramax är att kolvarna tenderar att spricka när motorn går mer än 600 hästkrafter.

Men vad skiljer dessa modeller från de andra modellerna av Duramax-motorn, och finns det andra bra alternativ inom produktlinjen?

Varför LBZ 2006-2007 är den bästa Duramax-motorn

Innan vi säger något annat är det viktigt att klargöra att det egentligen inte finns några dåliga år för Duramax-motorn. Alla Duramax-motorer sedan 2001 har varit fantastiska maskiner som är både pålitliga och kraftfulla, de två viktigaste egenskaperna i en lastbilsmotor.

Som sagt, flera saker gör 2006-2007 Duramax särskilt önskvärd.

Först och främst undviker den injektorproblemen som 2001 års modell och överhettningsproblemen med 2004 års modell. Vart och ett av dessa problem var dyrt för konsumenterna att lösa. Dessa problem påverkar mer än bara motorns prislapp, det påverkar också dess tillförlitlighet negativt.

2006-2007 Duramax-motorn saknar också avgaskontrollerna från senare modeller, som har sina kompromisser. Även om detta minskar antalet potentiella felpunkter på själva motorn, gör det fordonet lite sämre för miljön. Om din primära oro är motorns tillförlitlighet, är detta ett pris värt att betala. Det andra stora problemet med LBZ är att om dess effekt någonsin är högre än 600 hästkrafter, har kolvarna en tendens att spricka, vilket är dåligt.

Eller det skulle vara om 600 hästkrafter inte var långt bortom LBZ:s vanliga funktionsområde. Det enda sättet att få sin produktion så hög är att spendera cirka 20 000 USD på att modifiera motorn. Med andra ord, få människor kommer att uppleva detta problem. Den största nackdelen (för icke-dragracers) med LMZ är lätt dess pris.

Eftersom den uppfattas som den bästa motorn i sitt slag säljer den till en prislapp som återspeglar det. Många människor ser dess pris som högre än värdet det ger. 2006-2007 Duramax-motorn börjar bli ganska gammal; dock är det fortfarande betydligt billigare än att köpa ett helt nytt fordon/motor.

Men trots sin ålder är LMZ fortfarande värt pengarna.

Dessa motorer är kända för att ha väldigt få problem, och om de senaste femton åren är någon indikation, kommer de förmodligen att hålla ytterligare ett par decennier.

Vilka är de bästa åren för Duramax 1 Vilka är de bästa åren för Duramax?

Naturligtvis är alla Duramax-motorer som tidigare nämnt högkvalitativa motorer. Låt oss ta en titt på höjdpunkterna. Den här motorn börjar bli ganska gammal nu, men den är fortfarande kraftfull och pålitlig. På grund av sin ålder är det förmodligen den billigaste Duramax-motorn som finns.

Det lägre priset kan vara ett resultat av dess ökända injektorproblem. Dessa problem kan kosta tusentals dollar i reparationer. Som sagt, även med kostnaden för ett injektorbyte lagt till (vilket du kanske inte behöver eftersom den tidigare ägaren kanske redan har låtit göra det någon gång under de senaste tjugo åren, är det osannolikt att en LB7 i bra skick kommer att kosta mer än $19 000. Detta är ett högt pris men fortfarande ungefär samma som en 2004 LLY i bra skick, som kan få fler problem på grund av överhettningsproblemen.

Av dessa skäl är LB7 den bästa budget Duramax, även om LLY också är ganska pålitlig och ett giltigt val på den fronten.

LBB 2008-2010

LBB är nästan identisk med LBZ innan den, med den enda större skillnaden är att motorn har lagts till avgaskontroller för första gången. På grund av detta är LBB ett mer miljövänligt alternativ till LBZ. Tillståndet för LBB kan också göra det billigare än LBZ. Prisintervallet på LBB är ganska brett, eftersom modellen bara är cirka tolv år gammal och fortfarande kan få ett respektabelt pris.

Runt om är 2008-2010 LBB en fantastisk modell som får lite mindre uppmärksamhet än sin äldre bror på grund av sin lilla nedgång i tillförlitlighet för avgaskontroller.

Detta är ett enastående val bland Duramax-serien.

Detta är den senaste versionen av Duramax-motorn, och den är i allmänhet ganska väl ansedd. Den har en fantastisk effekt och verkar verkligen vara en fantastisk motor. Den är dock helt ny, vilket innebär att vi har väldigt lite data att gå ifrån när vi utvärderar motorns tillförlitlighet. Några tidigare obemärkta tekniska problem kan upptäckas under de kommande åren som visar att denna motor är underlägsen sina föregångare; Men just nu finns det ingen anledning att tro att den inte är den bästa i sin klass.

Om ett par år kan en ny version av den här artikeln till och med ha L5P där LBZ sitter nu. Tills vidare kommer vi att avstå från att döma för mycket av den här modellen.

Det här är lite konstigtmotor som skapades speciellt för Chevy Express.

Avvecklad 2017, hade den otroligt liknande specifikationer som LML från samma period. Den enda stora skillnaden var dess minskade effekt för ett mindre fordon. Är det en bra motor? Inte tillräckligt bra för att du någonsin skulle vilja transplantera den i ett nytt fordon.

Men det är bra för en 2011-2016 Chevy Express.

Det verkar inte ha några större problem som inte också ses på LML, vilket betyder att det förmodligen är ungefär samma nivå av tillförlitlighet.

Naturligtvis är Chevy Express inte en lastbil, det är en skåpbil.

Du skulle inte köpa den av samma anledningar som du skulle köpa någon av de andra fordonen som använder Duramax-motorer, vilket betyder att det skulle vara lite orättvist att bedöma LGH efter samma standarder som vi bedömer andra Duramax-motorer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.