Vilket år har Duramax problem?

Generellt bör du undvika den första generationens Duramax-motor (2001 till 2004). Den här motorn saknar avgasåterföring (EGR) och dieselpartikelfilter (DPF), och de kommer sannolikt att uppleva problem med EGR-ventiler, överhettning och fel på huvudpackningen.

Så när du söker efter en Duramax-motor har varje år olika problem att se upp med. Duramax-motorer från 2010 har genomgått betydande förbättringar, så du bör förvänta dig att de erbjuder bättre tillförlitlighet än sina föregångare. Läs vidare för att lära dig mer om Duramax och de vanliga problemen genom åren.

Vilket år har Duramax problem med topppackningen?

Duramax-motorer mellan 2006 och 2010 har nitade packningar som fick dem att läcka internt, speciellt när de misslyckas. Om det här problemet uppstår kommer du att se en kylvätskepöl på marken när du parkerar din lastbil över natten.

Vilket år har Duramax problem med injektorn?

Det är inte lätt att med säkerhet säga de specifika åren då Duramax hade problem med injektorn. Den första generationen av Duramax-motorer hade dock allvarliga insprutningsproblem. Så det är värt att köpa en injektor med tillverkarens uppdatering om du använder den första Duramax-motorn (LB7).

Vilken Duramax-motor är säker att köpa begagnad?

Sedan GM började tillverka Duramax-motorer 2001 har det skett många förändringar i deras motordesign som har påverkat prestandan. Som sagt, när du söker efter en begagnad Duramax-motor som du kan lita på, har du det bättre med L5P Duramax-motorn.

Denna motortillverkning började efter 2011, och tillverkaren designade den för att uppfylla de nya emissionsbestämmelserna. Det enda lilla problemet med den här motorn är att de har svaga dragstag som kan bli dåliga om du kör släde eller dragracing.

Vilken Duramax-motor är mest pålitlig?

Den mest pålitliga och effektiva Duramax-motorn totalt sett är Duramax LB7. Kom ihåg att din Duramax dieselmotor kan nå 350 000 miles med korrekt underhåll. Vissa användare hävdar till och med att deras motor kan köra över 400 000 miles. Förutom mindre problem som injektorproblem kan du lita på att LB7 kommer att tjäna dig under lång tid.

Vanliga Duramax-nummer efter år

Vissa Duramax-motorproblem är begränsade till specifika modeller, men vissa sprids över olika produktionsår.

Det är lätt att lösa några av problemen genom att köpa eftermarknadsuppgraderingar, men det garanterade sättet att garantera din motors tillförlitlighet är att inspektera och underhålla den regelbundet.

Låt oss dyka in i de vanliga problemen Duramax-motorer har upplevt genom åren.

LB7 Duramax-motorer (2001 till 2004)

Trots bristen på avgasreningsdelar är denna motormodell populär bland många dieselentusiaster. Ett annat anmärkningsvärt problem är att de upplever problem med insprutningsbränsle, särskilt när de kör 100 000 miles. Men om du vill byta ut den har Duramax uppgraderat de ursprungliga injektorerna för att lösa detta problem.

Andra vanliga problem med Duramax LB7 inkluderar:

  • Fel på huvudpackningen
  • Läckor på vattenpumpen
  • Läckor på bränslefilterhuset
  • Avsaknad av fabrikslyftpump

LLY Duramax Engines (2004 till 2006)

Denna Duramax-motor var i produktion under en kort tid och hade många likheter med LB7, inklusive avsaknaden av avgasreningsdelar. Innan den här motorn släpptes hade GM tagit upp injektorproblem. Men den står inför nya utmaningar som överhettning vid körning i varma temperaturer eller bogsering av tung last.

Detta sker oftast på grund av problem med luftintagssystemet.

Återigen var det ursprungliga turbomunstycket för restriktivt, vilket gjorde att motorn gick varmare. De flesta som står inför detta problem använder Duramax eftermarknadsdelar som eftermarknadens turboinlopp eller kallluftsintag.

De andra vanliga problemen med denna motor inkluderar:

  • EGR-ventilproblem
  • Fel på vattenpumpen
  • Fel på huvudpackningen
  • Skavning av injektorselen
  • Saknar fabrikslyftpump

LBZ Duramax-motorer (2006 till 2007)

Denna Duramax-motorgeneration anses vara den bästa Duramax-motorn byggd av olika anledningar. Till skillnad från föregående generation hade denna Duramax-motor en sexväxlad Allison-växellåda. General Motors fixade också de vanliga buggar som finns i tidigare modeller. Det enda mindre problemet är att GM inte installerade en fabrikslyftpump.

Oavsett vilket är detta en enkel fix som inte kräver mycket investeringar i förväg. Om du hoppas kunna överskrida 600 hästkrafter är det värt att investera i mods eftersom du kan stöta på problem med kolvsprickor.

LMM Duramax-motorer (2007 till 2010)

Starten av LMM-motorer sammanföll med förändringar i regleringen för avgasreningsdelar. LMM Duramax liknade LBZ på olika sätt men med inkluderandet av utsläppskontrolldelar som LBZ inte hade. Det primära problemet med LMM är att dess kolvar är benägna att gå sönder på grund av injektorinställningen.

Till skillnad från LBZ, som har sju bränslespraybränslen, har LMM sex, vilket betyder ttvå bränsleströmmar kommer från motsatt riktning. Detta gör att hotspots bildas på de svagaste delarna av kolven, vilket resulterar i sprickor.

LML Duramax Engines (2011 till 2016)

LML Duramax-motorn har betydande designförbättringar från de tidigare modellerna. Till exempel ökade de uteffekten till 400 hästkrafter med ett vridmoment på 765. Dessutom var General Motors tvungna att öka bränslesystemets tryck för att motorn skulle uppnå denna typ av effekt utan att kompromissa med utsläppen.

Denna förändring har medfört olika problem i vissa motorer.

Det vanligaste är att vissa motorer upplever oväntat fel på bränslepumpen till följd av att metallrakning sprids i bränslesystemet. Du måste investera i ett nytt bränslesystemsats för att åtgärda detta fel, inklusive bränsleskenor, insprutare och bränslefilter. Du måste fortfarande tappa tanken för att rengöra metallskräpet effektivt.

En annan lösning på detta problem är att installera en lyftpump som erbjuder bättre skräp och luftfiltrering. Vissa LML-motorägare föredrar fortfarande att installera Bosch CP3 som finns i LB7-motorn. Även om den lider av lågt tryck, levererar den fortfarande mer hästkrafter.

L5P Duramax Engine (2017 till idag)

Denna Duramax-motor har aktats som den bästa efterutsläppen. Denna modell har tagit itu med några av de vanligaste problemen den har ställts inför genom åren, som problem med utsläppssystem och injektorpumpar.

Generellt ger denna motor utmärkt tillförlitlighet och prestanda, och användare har rapporterat mindre problem som rör dess användbarhet. En anmärkningsvärd oro är att fordonets MAP-sensorer ibland blir igensatta av sot, vilket utlöser kontrollampan. Du kan effektivt lösa detta problem genom att installera en MAP-sensordistans och använda en elektrisk rengöringsmedel för att ta bort sotet.

Slutgiltiga tankar

Oavsett vilket år Duramax du vill köpa har de alltid sina utmaningar. Lyckligtvis är det lätt att lösa några av de problem som din motor upplever genom att använda eftermarknadsmods. När du har problem med att välja en typ av motor framför den andra beror allt på vad du behöver. Till exempel är LMM nästan lik LBZ, med den enda skillnaden är de utsläppskontrollerande delarna. När det gäller aspekter som lagermotor är LML och LLY kända för att vara problematiska.

Leave a Reply

Your email address will not be published.