Är min bil för gammal för en roadtrip?

Din bil kanske inte klarar uppgiften att ta en roadtrip om den har mer än 200 000 miles på sig. Men en bils ålder beror inte bara på hur många mil som finns på vägmätaren. Tänk istället på hur trafiksäkert det kan vara. Har du skjutit upp reparationer? Är det säkert att köra på en lång resa, långt hemifrån?

Genom att följa några tips är det helt säkert att ta en roadtrip med en äldre bil. Vad du än gör, ge dig inte ut på en lång resa utan att gå igenom säkerhetschecklistan nedan.

Annars ber du om problem.

Om du har ett större haveri kan du fastna ute på vägen, vilket säkerligen kommer att förstöra det roliga med resan. Fortsätt läsa för att lära dig hur du avgör om din bil klarar en full roadtrip eller inte.

Kan en bil vara för gammal för en roadtrip?

Nyare bilar verkar vara ett bättre val för en lång resa än äldre bilar. Men så är det inte alltid. Istället för att fokusera på ålder istället, fundera över hur pålitlig din bil är. Naturligtvis, ju äldre en bil är, och ju fler mil du har kört den, desto mer sannolikt är det att något går sönder.

Men rutinunderhåll, snabba reparationer av mindre problem och periodiska inspektioner räcker långt. En bil med långa mil som har blivit väl omhändertagen kan vara en bättre roadtrip-kryssare än en nyare bil som är försenad för ett olje- och luftfilterbyte, med kala däck och en utsläppskod som visas på omborddatorn.

När är en bil för gammal för en roadtrip?

Låt oss titta på ett exempel. Chevy Equinox är ett relativt vanligt och populärt fordon. I genomsnitt håller de cirka 200 000 miles, och det är ett relativt representativt antal för de flesta moderna fordon. Så, förutsatt att din bil har blivit väl underhållen och du gör en checklista före resan för säkerheten, kan en genomsnittlig modern bil utan tvekan ta en roadtrip med upp till 200 000 miles på vägmätaren.

När din bil väl överstiger det märket ökar riskerna för ett större haveri, men eftersom varje bil är ganska olika finns det ingen hård och snabb regel som säger att du inte kan köra ett fordon med mer än 200 000 miles på en bilresa .

Vikten av underhåll

Oavsett din bils körsträcka bör du alltid utföra allt underhåll som krävs innan en bilresa. Till exempel, om din bil kräver ett oljebyte var 12 000 mil, och du är mer än halvvägs genom intervallet, byt oljan innan du tar den på en lång vägresa. På så sätt har din motor fördelen av ett nytt oljefilter och ny, ren olja när du är ute på vägen hemifrån.

Oljebyten är enkla men tillämpa samma logik på andra områden. Se din bruksanvisning och serviceschemat för vägledning. Se också till att ta itu med eventuella problem som du kanske känner till. Till exempel, ruttnar ditt avgasrör lite och läcker? Finns det en syresensor som måste bytas ut eller någon annan varningslampa på instrumentbrädan?

Håll dig före det angivna serviceschemat och ta itu med alla underhållsartiklar du kan ha skjutit upp. Om din bil behöver nya däck, vänta inte tills du är på en bilresa och hundratals mil bort från hemmet. Eller så riskerar du att glida av vägen i kraftigt regn eller snö.

Kontrollera din bil noggrant

Om du planerar en bilresa, prata med din mekaniker. De kan ge bilen en titt innan du ger dig iväg för att försöka lösa eventuella problem. Låt oss till exempel säga att du har en nyare bil som du antar är perfekt för en bilresa. Men sedan sätter din mekaniker upp den på en hiss och ser en liten läcka från en kylvätskeslang.

Istället för att få den där lilla läckan att blåsa upp på motorvägen under din resa, byter du slang och avlopp och fyller på kylsystemet innan du ger dig ut Det förhindrar en katastrof när din bil överhettas vid sidan av vägen. Du bör också låta din mekaniker använda en kodläsare för att leta efter eventuella problem som registrerats på datorn. Du kan till och med läsa dessa koder själv om du har rätt skanningsverktyg.

Vad kan hända under en roadtrip?

Tänk på hur din roadtrip kommer att se ut. Om du ska köra en bestämd sträcka varje dag kan du planera för stopp längs vägen. På så sätt kan du planera en rutin för att kontrollera din bil när du går. Låt oss säga att du kommer att köra cirka trehundra mil per dag i tre dagar. Det är en bra idé att kontrollera din olja, däck, kylvätska och vindrutetorkarvätska varje dag.

Det sammanfaller ungefär med vart och ett av dina troliga tankningsstopp. Om du ska köra sexhundra mil varje dag eller längre, kanske du vill kontrollera allt först på morgonen istället. Ställ också dig själv frågor om hur du kommer att använda din bil under resan. Om du bär tusen pund bagage, har du rätt däck med en lämplig belastningsklass? Kommer du att sova i din bil över natten?

Om så är fallet kanske du vill ta med dig en bärbar batteribygel ifall du råkar lämna lite elektronik på medan du slumrar. Var realistisk och planera för din resa och stanna längs vägen för att kontrollera din bil.

Road Trip checklista före avgång

Att låta en mekaniker kontrollera din bil innan en resa är en bra idé, särskilt om du tror att den kan vara för gammal för en bilresa. Men du kan också förbättra dina odds för en framgångsrik resa genom att göra några saker innan du åker.

Kontrollera dina däck för ojämnt slitage och rätt tryck

Inspektera dina vindrutetorkare för tecken på slitage och byt ut dem vid behov Kontrollera och fyll på all vätska under huven Inspektera klackanslutningarna på toppen av ditt batteri för korrosion och överväg att kontrollera spänningen i systemet

Förbered ett mobilitetspaket med troliga serviceartiklar som en liter olja, extra kylvätska, torr gas och vindrutetorkarvätska Ta med en uppsättning startkablar eller en batteribygel ifall ditt batteri tar slut

Skapa en plan för eventuella haverier och vet var du kan bogsera bilen om det behövs Kör din bil minst tre mil som ett test för att se hur den presterar när den är helt upp till temperaturen

Poängen

I USA är mer än en fjärdedel av bilarna på vägarna minst sexton år gamla. Det betyder att det sannolikt finns en hel del bilar på vägresor som har ännu mer än 200 000 miles på vägmätaren. Förbered dig för framgång genom att utföra allt det rutinmässiga och indikerade underhållet för din bil. Gör alla checklistan före avresan och överväg att låta en mekaniker ta en ordentlig titt på din bil med ett öga på potentiella problem.

Leave a Reply

Your email address will not be published.