Kan en VW Tiguan köras på vanlig gas?

Volkswagens har funnits ett bra tag och de har utvecklats kraftigt under åren. De har inte bara vuxit i storlek, utan de har också ändrat sina bränslebehov. Om du är ägare till en Volkswagen Tiguan kanske du undrar vilken typ av bränsle du borde använda.

Enligt en Volkswagen-säljare kan en VW Tiguan köras på vanlig gas så länge det är en nyare modell. De flesta turboladdade motorer kräver premiumgas för att fungera bra, och modeller som är 2017 och äldre är vanligtvis utrustade med sådana. Modeller från 2018 och uppåt kan köras på vanligt bränsle.

Om din VW är äldre än 2018, kommer du att vilja fylla den med premiumbränsle så att den fortsätter att fungera och prestera bra. Det finns dock gott om nyare modeller som kan fyllas med vanlig gas. Här är några fler saker du borde veta om VW Tiguans och deras bränslebehov.

Kan VW Tiguan använda vanlig gas?

Vissa Tiguaner kräver premiumbränsle och andra inte. Detta kommer att bestämmas av modellen du väljer och åldern på den modellen. Vissa äldre Tiguaner har turboladdade motorer som presterar bättre när de får högkvalitativt premiumbränsle. Modeller från 2018 och nyare har visat sig fungera alldeles utmärkt när de fylls med vanlig gas.

Kan jag lägga vanlig gas i min 2017 VW Tiguan?

Det är tillrådligt att inte använda vanlig gas i en 2017 Tiguan. Som en säljare från Volkswagen nämnde presterar många av Volkswagens äldre Tiguan-typer mycket bättre när de fylls med premiumgas. Premiumgas kan fungera som ett fantastiskt smörjmedel för ditt fordons motor och hjälpa den att gå dubbelt så smidigt.

Du kan använda premiumgas i din Tiguan om du vill, även om den är designad för att drivas med vanligt bränsle. Enligt 4-Wheel Trends är det bra att använda premiumgas i din bil eftersom det kan öka prestandan minimalt. Men om du kan hålla fast vid vanlig gas kanske du vill göra det. Premiumbränsle kan vara något dyrt beroende på var du bor.

Vid det här laget kanske du undrar vad exakt skillnaden är mellan premium och vanligt bränsle. Det måste trots allt finnas en anledning till att vissa bilar kräver premiumbränsle och andra inte. Låt oss prata om vad det är som skiljer dessa två typer av bränsle åt.

Vad gör Premium Fuel?

Skillnaderna mellan premium och vanligt bränsle är inte signifikanta. Högpresterande fordon tenderar att ha mer komprimerade bränsleledningar och insprutare. Detta innebär att de behöver en större mängd oktan i bränslet för att förhindra förbränning från att inträffa vid en felaktig tidpunkt. Därav anledningen till att de flesta premiumbilar kräver premiumbränsle.

Den största skillnaden mellan vanliga och premiumbränslen är oktannivån. Premiumbränsle innehåller ofta 91-93 nivåer av oktan, medan vanlig gas har nivåer så låga som 87. Högt oktantal krävs för att högpresterande fordon ska fungera så bra som det är tänkt att göra det.

Skillnaderna mellan premium och vanligt bränsle var större sedan för flera år sedan. Det brukade finnas mer rengöringsmedel och tillsatser i premiumbränsle som skulle rengöra din motor som den körs. Det är också tänkt att slå ner kolansamlingen på din motor, vilket kommer att hjälpa den att gå dubbelt så smidigt.

Nuförtiden finns det massor av rengöringsmedel och tillsatser i vanlig gas som hjälper till att rensa ut din motor, men kanske inte riktigt lika bra som premiumgas gör. Summan av kardemumman är att skillnaden inte är så stor som den brukade vara, så du kanske vill undvika att göra premiumgas till ditt vanliga val om du inte måste.

Använd inte premiumgas om du inte måste. Du bör dock inte snåla med att använda premiumgas om du har ett fordon (som en 2017 Tiguan) som behöver den höga oktannivån för att fungera bra. Att använda fel typ av gas i ditt fordon kan potentiellt vara katastrofalt och kosta dig mer än du kanske har räknat med.

Vad händer om jag använder fel gas i min Tiguan?

Så vad händer om du tar för vana att använda fel sorts bränsle i din Tiguan? Allt äldre än en 2018 Tiguan bör ges premiumbränsle för att fungera bra. Om du börjar använda vanligt bränsle i en bil som behöver premium eller vice versa kan problem börja uppstå. Hur allvarliga dessa problem är beror på hur länge du missbrukar ditt bränsle.

Den vanligaste bieffekten av att använda en felaktig typ av bränsle är förtändning, mer känd som motorknack. Detta är ett ljud som produceras när din motor försöker förbränna sitt bränsle i ett olämpligt ögonblick. Motorknackning kan eller kanske inte inträffa förrän du har fyllt på fel sorts bränsle flera gånger under en lång period.

Motorknack kanske inte verkar vara en stor grej till en början och du kan till och med finna dig själv att ignorera det. Men om du gör det under en tillräckligt lång period, kommer din motor att börja brinna upp och kommer så småningom att sluta. Då kommer du i slutändan att behöva betala för en bärgningsbil och allt som krävs för att få motorn fixad.

Som sagt, du måste alltid välja rätt sorts bränsle. Ja, premiumbränsle kan vara något dyrt, men det blir billigare i längden att spendera några extra dollar på bensin än att köpa en helt ny motor till din bil. Att upprepade gånger fylla fel sorts bränsle i din bil kommer inte att göra dig någon tjänst.

Det kommer dock inte att göra någon stor skillnad om du gör det en eller två gånger. Om du anländer till en bensinstation där premiumbränsle av någon anledning inte är tillgängligt, kommer det inte att vara så stor sak att använda vanligt bränsle för att fylla på din bil. Se bara till att du inte gör en stor vana av att göra det, annars kommer du inte att gilla resultaten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.