Kan en VW GTI köras på vanlig gas: Oktanöverväganden

Alla som har fyllt på en bensintank vet att du måste välja vilken typ av bensin du vill ha i din bil. Varför skulle alternativen annars finnas där? Men när du har en högpresterande bil som Volkswagen GTI är beslutet redan taget: bilen vet vilken typ av gas den vill ha.

En VW GTI kan köras på vanlig gas, men det kommer att kosta mer i längden, eftersom det ger sämre körsträcka och kan vara destruktivt för motorn. Dessutom är det bara premiumgas som låter den nå officiella hästkrafter och vridmoment. Högoktanig gas är bäst för att underhålla VW GTI:s motor.

Här är anledningen till att du bör fylla din GTI med premiumgas: hur den i slutändan är mer kostnadseffektiv, säkrare att använda och bättre för prestanda.

Kostnadsfrågan

Om du vill spara några dollar kan det verka tilltalande att välja 87 oktangas vid pumpen. Tänk om. Även om det kan vara marginellt billigare vid pumpen, är prisskillnaden just det: marginell.

När du kör en GTI är bränsle inte där du bör leta för att spara pengar. Skär ner på kostnaderna någon annanstans, som din budget för att äta ute, och behandla din bil rätt. På så sätt kommer det att hålla längre, och i slutändan sparar du pengar genom att få ut det mesta av din initiala investering i bilen, samt minska reparationer.

Det har förekommit fall där människor experimenterar med 87 i motsats till högre oktaniga bränslen. Dessa var dock kortsiktiga experiment och kan därför bara redogöra för omedelbara skillnader och inte effekter som äger rum under loppet av år med användning av lågoktanig gas.

Testkörningen i Kalifornien rapporterade endast milda minskningar av vridmoment och hästkrafter. De noterade att större skillnader kan observeras på högre höjder. 87:an hade sämre bränsleekonomi. (Källa)

När du är i en nypa för pengar kan det vara okej att använda 87 oktangas i din VW GTI, men gör det inte till en vana. Ta särskilt inte för vana att växla mellan olika oktantal, eftersom att göra detta slarvigt kan leda till ett otäckt fall av knackning på motorn.

Motorknack

Olika bränslen antänds vid olika temperaturer. 87 tänds innan 91 gör det. Som sagt, de flesta motorer är designade för att vara tidsinställda för när bränslet antänds. Om bränslet antänds innan motorn förväntar sig det, får du ett ping-ljud, och det är en knackning på motorn. Det kallas också detonation eller förtändning.

Detta händer medan bränslet är i cylindern. Det som ska hända i cylindern är att bränslet blandas med luft när kolven komprimerar den, och sedan ska gnistan antända den.

Istället är det som händer med knackning på motorn att en del av bränslet brinner som det ska, men en annan del exploderar plötsligt och skapar två flamfronter som möts och orsakar allvarlig skada på din motor. Detta är otroligt dyrt att fixa, speciellt för en bil som GTI. (Källa)

Nu kan de moderna GTI-motorerna anpassa sig till olika oktannivåer, till en viss punkt. Testet i CA som nämns ovan skyddade sig från att hantera detta problem genom att tillsätta 87-gasen medan det fortfarande fanns annan gas i tanken, sedan köra tanken tom innan de fylldes på med 87 för experimentet. Detta gav motorn tid att anpassa sig.

Om du kör en äldre GTI kanske den inte har den tekniken och du bör definitivt alltid hålla dig till premiumgas. Om det är nyare bör du vara okej att gå till 87 ibland, men var försiktig.

Enkelt uttryckt rekommenderas bränslen med 91 oktan och högre för bilar med motorer som VW GTI. Motorer konstruerade för premiumbränsle bör ges premiumbränsle och vanligt bränsle bör ges till vanliga motorer. Alla korsningar kan orsaka problem. (Källa)

Volkswagens rekommendationer

Om du är osäker, gå till din instruktionsbok. 2015 års VW GTI Manual säger att man ska följa rekommendationen på insidan av bränslepåfyllningen. Om det står att använda premiumgas, använd då premiumgas. Men 2019 års VW GTI använder vanligtvis vanlig gas. (Källa)

Din bil har designats för att köras på en specifik typ av gas, och även om den kan anpassa sig, är det bäst att använda den gas som är bäst för den för att säkerställa en längre livslängd för din bil och förhindra motorskador.

Förutom att det är bättre för din bil är det också bättre att använda premiumgas för dig om du behöver använda din garanti: att använda vanlig gas där premiumgas rekommenderas kan potentiellt ogiltigförklara din garanti, eller kanske till och med din försäkring om du använder fel gas vara orsaken till en krasch eller annan skada.

Prestanda

Du kanske har märkt att jag fortsätter att använda ordet “rekommenderas” och dess släktingar. Det beror på att det helt enkelt är rätt ord att använda. Såvida inte din instruktionsbok säger att premiumgas är “obligatoriskt”, så är det “rekommenderas för bästa prestanda.” Om din manual säger att premiumgas är “obligatoriskt”, är det slutet på historien: använd premiumgas. Men “rekommenderas” är ett mjukare ord.

Det betyder att om din manual säger “rekommenderas” har du alternativ. Det betyder inte att du kan byta gasen du använder på ett infall: allt ovanstående gäller fortfarande. Vad det betyder är att du kan använda lägre oktanigt bränsle, men det wikommer att minska en del av ditt fordons prestanda.

En del av det är bensinkörning: 87 oktangas ger din GTI sämre körsträcka. Den andra delen är knackningsförebyggande.

Om din GTI har en knackningssensor kommer den att kunna upptäcka ett potentiellt problem i bränslet och agera för att förhindra knackning på motorn. Den här funktionen kostar dock din prestanda, eftersom det tar kraft från motorn för att den ska fungera. Det är därför premiumgas endast rekommenderas istället för strikt obligatoriskt.

Du kan prova att köra din GTI på vanlig gas och se om du kan se skillnaden i prestanda. Ändå, om du inte redan vet skillnaden (i vilket fall du inte skulle ha läst detta) är det fortfarande den bästa praxisen att fylla din GTI med premiumgas för att hålla motorns hälsa i det långa loppet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.