Varför låter min bil som om den har lerdäck?

En bil kan låta som om den har lera däck när däcken har upplevt betydande, ojämnt slitage eller har lösa fjädringsdelar. Det höga ljudet från däcken kan ibland också betyda att de helt enkelt har lite luft, men det indikerar vanligtvis allvarligare skador och bör åtgärdas så snart som möjligt.

  • Detta händer av en mängd olika anledningar, av vilka några är möjliga att åtgärda med en resa till bilaffären.
  • Det kan vara så att du har äldre tråd på dina däck. Gammal tråd indikerar att det är dags att skaffa nya däck.
  • Andra gånger kan orsaken till det höga ljudet vara allvarligare och kräva omfattande reparationer.
  • Läs vidare för att lära dig mer om varför dina däck låter som om de har lerdäck.
  • Varför låter min bil som att den har ett punkterat däck?

Höga däck är ett av de mest alarmerande ljuden en förare kan höra.

Vissa människor har till och med jämfört ljudet av ett punkterat däck med ljudet av ett flygplan som lyfter eftersom det är så högt! Ofta betyder dessa ljud att dina däck har ådragit sig betydande skador och behöver akut underhåll.

Andra gånger är det ett naturligt ljud och du behöver inte vara orolig.

Här är några anledningar till varför din bil eller lastbil kan låta som att den har ett punkterat däck:

Stort slitbana – När du har däck med bred slitbana kommer luft att fastna mellan spåren och generera mer volym när de roterar. Om du avsiktligt har installerat däck med stor slitbana är detta ljud inget att oroa sig för och du kommer att vänja dig vid det med tiden.

Skadade lager – När dina framhjulslager är skadade kommer metall att slipa mot metall och skapa ett högt ljud. Detta kan orsaka betydande problem för din bil; hitta närmaste bilverkstad och be om en säkerhetsbesiktning.
Brist på rotation – Däcken måste roteras var 3 000 till 5 000 miles; annars blir slitaget på däckets slitbana ojämnt, vilket gör att gummilagren är oproportionerliga på vissa ställen. Se till att rotera dina däck var flera tusen mil, eller ungefär var sjätte månad.

Senaste rotationer – Om det har gått ett tag sedan du har fått dina däck roterade kan du höra höga ljud när du väl har roterat dem. Detta beror på att det ojämna slitaget på däckens slitbana har ökat gummifriktionen i onormala områden. Efter några veckor kommer ljudet att dämpas och du kommer att vänja dig vid ljudet och känslan av dina nyroterade däck.

Underpumpade däck – När ett däck har lite luft, avger det ett dunkande ljud när det roterar. De flesta bensinstationer har luftpumpar där du kan fylla på dina däck med lämplig mängd luft. Kontrollera fordonets instruktionsbok eller klistermärket på den inre ramen av förarsidans dörr för att lära dig den lämpliga däcktrycksnivån för ditt specifika fordon, som rekommenderas av tillverkaren.

Kraftig acceleration – Om du ofta åker iväg med bråttom kommer dina däck att skrika och göra ett högt ljud. Detta beror bara på en onormal mängd snabb friktion och kan lösas genom att sakta ner. Om du vill förlänga livslängden på dina däck (och din bil i allmänhet) undvik att golva dem; bygg istället upp farten gradvis.

Plötsliga stopp – På samma sätt som snabb acceleration, om du stannar abrupt genom att slå på bromsarna kommer du sannolikt att höra ljud från däcken. För optimalt slitage på dina bromsbelägg och däck, tryck gradvis på bromspedalen och ge dig själv gott om tid och utrymme att sakta ner till stopp.

Snabba svängar – Att svänga för snabbt kan få sidorna på dina däck att skrapa mot vägen och producera onormala ljud.

Övervikt – Om din bil är full av människor och/eller andra tunga föremål kommer lastens vikt att utöva ett betydande tryck på fordonets ram. Detta kan få dina däck att låta platta när de stönar under vikten, men bara under extrema omständigheter kommer det att få ett däck att verkligen hoppa eller tappa luft.

Väderslitage – Ibland, när en bil regelbundet parkeras utomhus, kommer däcken att börja spricka och läcka luft. När vädret är extremt varmt eller kallt, kommer gummit att bli vittrad. Även om detta till viss del kan förväntas, var försiktig så att du inte lämnar gamla däck på din bil för länge efter att de har börjat spricka. Det sista du vill ta itu med när du är på väg någonstans är ett punkterat däck.

Dålig inriktning – Om din bil låter som att den har ett punkterat däck och den fortsätter att svänga åt höger eller vänster, är chansen stor att hjulen inte är korrekt inriktade. Detta kommer att göra det svårt att accelerera och ännu farligare att köra. Ta din bil till närmaste mekaniker så snart som möjligt för en omställning.

Om din bil fortfarande låter som att den har ett punkterat däck och ingen av ovanstående orsaker verkar möjlig, dra över och gå ut ur bilen för att kontrollera varje däck.

Det är värt att stanna upp för att kontrollera varje hjul eftersom att köra på ett punkterat däck under en betydande sträcka kommer att skada fordonets lager avsevärt.

Bär ett reservdäck, en biljack, och en luftpump om det är möjligt.

Ett dåligt hjullager kommer att göra en mängd olika ljud, såsom skramlande, poppar, klickande, brummande eller gnisslande, men det kommer sällan att göra samma dunkande ljud som ett punkterat däck.

När bilen har dåligt hjullager kommer ratten att börja vibrera och vibrationerna ökar eller minskar i direkt relation till fordonets hastighet.

Ljudet blir också högre när fordonet vänds.

Ljudet kan försvinna och återgå till och från, men även om du tror att problemet på något sätt var löst, är det bästa sättet att alltid ta fordonet till en bilverkstad.

Leave a Reply

Your email address will not be published.