Hur mäts markfrigången?

Markfrigången mäts av biltillverkare genom att mäta avståndet mellan marken och den lägsta delen av fordonet, exklusive däck, stänklappar eller andra flexibla delar av fordonet. Tillverkare använder flera referenser till olika typer av höjder, och vi kommer också att gå in på dem.

Låt oss lära oss mer om hur markfrigången bestäms, vad de andra åkmåtten betyder och varför markfrigången är ett viktigt mått för terrängkörning och andra typer av körning. Vi kommer att gräva i och lära oss om vinkelmätningar och vad mer du kan använda för att säkerställa att du åker offroad säkert.

Varför spelar markfrigången roll?

Den genomsnittliga föraren som vill köra sitt fordon på motorvägen och vanliga sidogator har förmodligen aldrig tänkt på markfrigång. Människor som vill veta markfrigången för ett fordon planerar sannolikt att åka terräng, där de kanske inte nödvändigtvis kör på gator eller vägar.

En person som tar sin SUV eller lastbil terräng kanske bryr sig mer om markfrigången eftersom markfrigången mäter avståndet mellan marken och känsliga delar av fordonet. Detta är särskilt viktigt när du använder ett fordon för att krypa över stenar, lera eller något som kan försämra fordonets förmåga att röra sig.

Alla dessa delar som drabbas direkt av en sten kan orsaka allvarliga skador och kan begränsa fordonets förmåga att röra sig, och kan kräva ett besök på servicecenter, karosseriverkstad – eller bara din garage.

Hur vet jag mitt fordons markfrigång?

Det finns ett par sätt att känna till din markfrigång för ditt fordon.

Ditt fordons manual

Fordonstillverkare som tillverkar lastbilar och terräng-SUV:ar tenderar att inkludera fordonets markfrigång i manualen, så du kan ofta referera till deras egna ingenjörsnummer för att kontrollera vad du kan göra med din bil.

Mät det själv

Om du modifierade något på ditt fordon, inklusive avgassystem, stötfångare eller något annat, bör du själv mäta det faktiska avståndet från den nedersta delen av den modifierade delen till marken. Vi föreslår ett flexibelt måttband för ändamålet om du kan få plats fysiskt under ditt fordon. Att använda en rullbräda kan vara lättare för vissa människor att ta sig under.

Detta är särskilt nödvändigt efter ändringar eftersom du inte kan garanteras hur mycket markfrigång du verkligen har.

Hur mycket markfrigång behöver mitt fordon?

Ett enkelt svar på det är: det beror på.

Det finns några kategorier av körning som kan behöva olika nivåer av markfrigång:

Överlandning

Överlandning definieras ofta som mer seriös terrängkörning där du kan krypa över stenar och i allmänhet utforskar – utan vägar. Den nödvändiga markfrigången är något högre än grus på 8,8 tum till ofta runt 9,4. Det finns ett par viktiga faktorer här, men vi kommer direkt in på potentiella problem: Om du inte har tillräckligt med markfrigång riskerar du att fastna på ett ställe där en del av ditt fordon hindrar dig från att röra sig eftersom det har fastnat i något under.

Du riskerar också att skada själva fordonet och eventuellt inte kunna köra ordentligt.

Problem kan komma från ett par områden:

Inflygningsvinkel

Inflygningsvinkeln är hur mycket utrymme och höjd du har framför ditt fordon. Om du kom på dig själv att gå ganska uppför, eller ett högre föremål, vill du också veta ditt fordons inflygningsvinkel som en garanti för att du kan köra över utan skador. För att sätta detta i ett mer vardagligt sammanhang: Vissa människor har sänkta stötfångare och branta uppfarter.

Om föraren svänger för snabbt in på uppfarten riskerar de att slå stötfångaren på uppfarten upprepade gånger, göra mycket oväsen och repa den stötfångaren. En terrängförare som försöker köra över en stubbe, sten eller annat stort föremål riskerar att fastna på föremålet eller skrapa sin främre stötfångare eller till och med axeln.

Avgångsvinkel

Avgångsvinkeln är ungefär som inflygningsvinkeln, bara bakåt. Avgångsvinkeln är den brantaste vinkeln ett fordon kan ta utan att stöta avgaserna eller den bakre stötfångaren mot något. Den högsta risken här är oftare bara stötfångaren kontra andra potentiellt viktiga motordelar med inflygningsvinkeln.

Bryt över vinkel

Detta är den lägsta delen av mitten av fordonet. Om den lägsta delen av ditt fordon är i mitten har du störst risk när du kör rakt över något. Att en del av terrängen hamnar i mitten av ditt fordon kan vara dåliga nyheter, särskilt om det lyckas hindra dig från att få hjul på marken.

Vikten av att veta

Eftersom många fordon har olika vinklar – och terrängåkare ofta befinner sig uppför eller utför för att passera terräng, kan vinklarna vara viktigare än den faktiska markfrigången. Vinklarna är också lite mer förutsägbara och kan ibland bokstavligen mätas med in-car-verktyg och out-of-car-verktyg.

Däck, hissar och mer: Vad mer är viktigt för att skapa markfrigång?

Det finns sätt att skapa mer markfrigång, och dessa förändringar är ofta nödvändiga för mer seriös terrängkörning ändå.

Däck

Däck finns i en mängd olika storlekar beroende på ditt fordon – och de flesta fordon som Jeep som åker offroad regelbundet har förmågan att enkelt acceptera ett större däck.

Föreställ dig att du behöver 8″ markfrigång, men ditt fordon erbjuder bara 6,5″ till 7″.

Om du lägger till däck som är en eller två tum större än vad du hade på tidigare – som till exempel 16” däck, kan du lägga till en eller två tum markfrigång. Däck kan hjälpa till på mer än ett sätt när man försöker förbättra terrängupplevelser, med mer aggressiva slitbanor tillgängliga.

Du vill ha ett riktigt terrängdäck om du planerar att åka offroad regelbundet, och något mer extremt om du vill klättra i berg. Är däck billiga? Inte nödvändigtvis, men de ger ofta betydande hjälp med att ta sig runt ändå, och kan alltid säljas vidare – eftersom de är ganska lätta att avinstallera.

Spiralfjäder distanser

Det här är distanser som sitter mellan dina spolar i upphängningssystemet. Spiralfjäderdistanser ger inte ett betydande mellanrum, vanligtvis en halv tum eller mindre – men det kan göra stor skillnad för att komma över föremål.

Lyftsatser

Lyftsatser höjer fordonets fjädring och skapar mer utrymme under fordonet, förutom att de tillåter större tires som ska användas. Liftsatser är populära för terrängkörning för att låta en förare använda ett fordon som normalt inte har den markfrigång som krävs för den terrängupplevelse de vill ha.

Vi måste notera att lyftsatser har potential att påverka din garanti såväl som andrahandsvärdet på ditt fordon, såväl som andra delar av ditt fordon – potentiellt positivt eller negativt.

Kameror och verktyg för markfrigång

Det finns verktyg där ute som kan hjälpa dig att bättre veta när du riskerar att träffa ett föremål eller åtminstone få en bra bild av vad som finns under.

Kameror

Vissa nyare terrängfordon som Hummer EV, bland andra, har kameror installerade under fordonet, skyddade av dina glidplåtar, som ger en glimt av vad som finns under ditt fordon. De kan också mäta när du är för nära – speciellt om du inte bara kan mäta objekt. Kameror ger dig möjlighet att vända fordonet eller bara backa när du känner att du kommer att få problem.

En spotter

Så det här är inte ett verktyg – men en vän som kommer med sin bil kan hjälpa dig att veta när du bör eller inte bör åka – och eventuellt hjälpa dig att dra dig ur leran eller en prekär situation.

Vilka fordon är bäst för markfrigång?

Generellt sett ger lastbilar och stora stadsjeepar bra markfrigång.

Jeep-märkta stadsjeepar är kända för att ta seriös hänsyn till markfrigången, eftersom den nyare Jeep Gladiator ger en av de högsta standardavstånden för ett konsumentfordon på 11,1″. Ford Ranger är också ett bra exempel, på 8,9” utan modifiering. De flesta lastbilar har markfrigång, men den genomsnittliga lastbilen har inte riktigt markfrigången för allvarlig terrängkörning.

Många tillverkare som Ford, Chevrolet, Toyota och många andra bygger en vanlig pickup som betonar komfort och bogsering förutom en lastbil som är byggd högre och bredare för att ta sig över allvarliga hinder. Är det någon skillnad mellan åkhöjd och markfrigång?
Körhöjden är tekniskt sett avståndet mellan den lägsta delen av ditt däck och den lägsta delen av ditt fordon.

En av de största tekniska skillnaderna här är att i fallet med vissa fordon är åkhöjden faktiskt justerbar Precis som en lyftsats har vissa fordon inbyggda fjädringsjusteringar. Dessa kan vara både i syfte att åka terräng, och vissa förare gillar bara tanken på att sitta högre i sitt fordon, oavsett om det är av praktiska eller visuella skäl.

De två är verkligen inte utbytbara eftersom markfrigången mer sällan är ett justerbart nummer utan att modifiera fordonet eller däcket.

Fler mått att ta hänsyn till

Förutom åkhöjd, markfrigång och annat, har vi några fler mätningar som kan hjälpa – åtminstone att veta om.

Axelspel

Detta omfattas delvis av frontvinkeln, men det har också en specifik höjd. Detta är det vertikala måttet på hur långt från marken axlarna är.

Detta är viktigt eftersom en fast axel betyder att du inte rör dig.

Löpning

Här kan saker och ting bli lite förvirrande: Vissa tillverkare som inte enbart handlar om terrängkörning kan ge dig körfrigången för ett fordon istället för markfrigången. Körspel hänvisar till alla delar av fordonet som involverar fjädring – eller ofjädrat spel. Med andra ord kan löpfrigången innehålla karosskomponenter som är viktiga för terrängkörning.

Dessa används ibland omväxlande och felaktigt eftersom markfrigången är viktig. Terrängåkare vill inte att kritiska delar ska skrapas mot stenar eller drunkna i lera.

Fjädringsavstånd

Som du kanske misstänker är detta avståndet mellan delar av upphängningen och marken. Detta är ett specifikt mått och är vanligtvis högre än markfrigången.

Gör högre markfrigång ett fordon instabilt?

Har du någonsin sett ett fordon på en parkeringsplats och trott att det inte ger en mycket bekväm åktur eller är högljudd? Du kanske har rätt. En högre markfrigång kan i allmänhet göra ett fordon högre upp och mindre stabilt. För att motverka detta kommer fordonen ofta med bredare däck och olika fjädringar som fördelar vikten jämnare.

Ska du kurva i hög hastighet med ett fordon med högre markfrigång? Kanske inte är bekvämt. Annars kan det kännas skillnad på att åka 70 km/h på motorvägen från att köra i en sedan, men det är inte farligare för normal körning. Medan andra som inte är bekanta med fordon med hög markfrigång kanske varnar dig för att de är ringa för att vända – du kan istället bjuda in dem att åka terräng med dig för att visa hur de verkligen fungerar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.