Hur fungerar 4WD? (Bilar, lastbilar, stadsjeepar och jeepar)

4WD blir mer och mer populärt på fordon över hela linjen, från kompakta coupéer till fullstora pickuper.

Det hjälper till med greppet och greppet genom att använda alla fyra hjulen som drivhjul istället för att bara lita på fram- eller bakhjulen.

Men hur fungerar det?

Hur fungerar 4WD?

När 4WD är påslagen kan motorn överföra kraft till alla fyra hjulen istället för bara två. Det gör den genom växellådan och transmissionen, som samverkar för att dela vridmomentet mellan fram- och bakaxeln så att alla fyra hjulen snurrar. Detta ger bättre grepp och grepp.

Även om det är den allmänna premissen för hur fyrhjulsdrift fungerar, är det inte exakt samma sak på alla typer av fordon. Så om du vill veta hur 4WD fungerar i din bil eller lastbil, fortsätt läsa för att lära dig allt du vill veta.

Fungerar 4WD på samma sätt i bilar och lastbilar?

Som du säkert redan vet betyder ett fyrhjulsdrivet system (4WD) att alla fyra hjulen på fordonet snurras av drivlinan.

Så mycket förklaras trots allt i själva termen.

Men vad du kanske inte har lagt märke till tidigare är att termen 4WD vanligtvis är reserverad specifikt för lastbilar och jeepar. De flesta bilar och stadsjeepar använder system som kallas fyrhjulsdrift (AWD). Det här är inte bara utbytbara termer som beskriver exakt samma sak.

Vi kommer snart in på den faktiska skillnaden mellan de två systemen. Men först räcker det med att säga att bilar och lastbilar inte använder dessa system på samma sätt, eftersom de använder helt olika system. Lastbilar, jeepar och vissa stora stadsjeepar använder vanligtvis 4WD-system, som vanligtvis består av en serie växellådor, differentialer och andra mekaniska system för att ge vridmoment till alla fyra hjulen.

Dessa system kan ofta slås på och av manuellt och endast användas när det behövs. Bilar, crossovers och mindre stadsjeepar använder dock AWD-system som kontinuerligt ger kraft och vridmoment till alla fyra hjulen. Det sista stycket kan få det att verka som att det verkligen inte är så stor skillnad mellan de två systemen. Så låt oss dyka lite djupare så att du vet exakt vilken din bil har och hur den fungerar.

4WD vs AWD: vad är skillnaden?

För alla ändamål fungerar 4WD och fyrhjulsdrivna AWD-system båda genom att snurra på fyra hjul på ett fordon samtidigt istället för bara två. Detta hjälper till att förbättra greppet, minska motorns fulla kraft och till och med ge bättre hantering under aggressiv körning.

Så vad är skillnaden mellan dessa två system?

Bilar och stadsjeepar med AWD-system har sofistikerade transmissioner och differentialer som kontinuerligt levererar vridmoment och kraft till alla fyra hjulen. Moderna AWD-system kan automatiskt fördela vridmomentet på varje hjul individuellt för att säkerställa jämn och förutsägbar prestanda vid alla hastigheter och under alla förhållanden.

Om man tar dessa system ett steg längre, har många moderna fordon till och med deltids AWD-system snarare än att kontinuerligt snurra alla fyra hjulen. Med AWD på deltid kommer du vanligtvis att köra runt under 2WD-förhållanden. Men om du börjar få problem med dragkraften när vägförhållandena är dåliga, kommer fordonet automatiskt att applicera vridmoment på alla fyra hjulen för att få dig tillbaka på rätt spår.

4WD skiljer sig lite från AWD och kan ofta bara ses som den mer robusta versionen av de två systemen. Vanligtvis reserverade för stora stadsjeepar, jeepar och de flesta pickupbilar, 4WD-system fungerar vanligtvis med en serie differentialer, en växellåda och en väljarspak eller -ratt så att du kan koppla in systemet när du vill. De flesta 4WD-system är byggda för att tåla mer än sina AWD-motsvarigheter och är idealiska för de mest ogynnsamma offroad-förhållandena.

De har vanligtvis ett “lågt” och ett “högt” alternativ som du kan välja mellan beroende på förhållandena. I fyrhjulslåg får du maximal dragkraft men kan inte köra lika fort. Fyrhjuligt högt är perfekt för hala förhållanden där du inte behöver så mycket dragkraft, och du kan köra i normal hastighet medan den här inställningen är aktiverad.

Är 4WD på hela tiden?

I de flesta fall är 4WD inte på hela tiden.

På lastbilar, stadsjeepar och jeepar med 4WD-system kan du nästan alltid välja om den är på alls, utöver de lägen som beskrivs ovan. I äldre fordon är det oftast en spak monterad någonstans på golvet som man kan nå ner och dra för att koppla in 4WD-systemet, men moderna fordon har knappar och knoppar som man kan använda istället.

Med de flesta av dessa system kan du bara koppla in fyrhjulsdrift lågt medan fordonet är parkerat. Om du försöker tvinga den till låg växel medan du kör riskerar du att skada hela systemet. Fyrhjulshöjd däremot går oftast att slå på när som helst. Se bara till att du läser din bruksanvisning innan du försöker koppla in den medan du flyttar!

En av anledningarna till att du inte alltid vill ha 4WD på är att det kan orsaka problem vid låga hastigheter. I äldre fordon låser inkoppling av 4WD differentialen så att alla hjul vrids i samma hastighet. Vid låga hastigheter, till exempel när du parkerar eller manövrerar runt på din uppfart, kan detta potentiellt skada systemet om det är en differential med begränsad glidning eftersom hjulen kommer att låsas ihop med varandra.

AWD å andra sidan brukar vara på hela tiden.

Visst, det finns AWD-systemen på deltid som beskrivs ovan, men de flesta AWD-system är heltidsanställda, så de är alltid engagerade. Skillnaden är att dessa system vanligtvis har förmågan att fördela olika mängder vridmoment till varje hjul individuellt. Detta betyder att 4WD-frågan som just diskuterades inte är ett problem på AWD-system.

Är 4WD bättre än 2WD?

4WD vs 2WD-debatten har pågått så länge som bilar och lastbilar har tillverkats. Så vilken är bättre? För de flesta människor och situationer kommer ett 4WD (eller AWD) fordon nästan alltid att vara ett bättre alternativ än 2WD. Den största anledningen är förstås den ökade dragkraft och prestanda som ett 4WD-system erbjuder. Som nämnts ovan kan 4WD-system nästan alltid slås på när du vill, antingen via en golvmonterad spak, knappar eller rattar.

Det betyder att när du inte har systemet inkopplat så kör du faktiskt med 2WD.

Så du har nästan alla fördelarna med 2WD samtidigt som du har möjligheten att slå på 4WD och använda alla fyra hjulen för dragkraft. Denna skillnad märks inte bara i faktiska prestanda utan också i priset på lastbilen eller SUV:n när du köper den. Nästan utan misslyckande, om du jämför identiska lastbilar sida vid sida med den enda skillnaden att en är 2WD och en är 4WD, kommer 4WD-lastbilen att bli dyrare.

Det är vanligtvis en ganska bra indikator på att en funktion är fördelaktig eftersom de flesta inte skulle betala mer för en mindre produkt.

Finns det några nackdelar med att använda 4WD?

Så om 4WD är så mycket bättre än 2WD, varför skulle någon någonsin välja en 2WD-lastbil eller SUV? Tja, som allt annat finns det ett par nackdelar som du bör tänka på om du funderar på ett 4WD-fordon. Den första anspelades på ovan – de kostar vanligtvis mer än ett jämförbart 2WD-fordon. Även om detta mycket väl kan tyda på att 4WD är bättre än 2WD, kommer det till ett pris.

Och detta pris kanske inte är värt fördelarna i de flesta fall.

Om du inte planerar att köra någon form av terrängkörning överhuvudtaget, kanske det inte är ett bra val att betala extra pengar för 4WD. För det andra leder 4WD- och AWD-system till dålig gaskörning jämfört med fordon som bara har två drivhjul. Detta beror på två huvudsakliga skäl. För det första lägger dessa system till extra vikt – upp till några hundra pund mer – till fordonet, vilket sänker dess körsträcka

Dessutom måste motorn arbeta hårdare eftersom den måste driva alla fyra hjulen, vilket minskar dess effektivitet. Så det finns för- och nackdelar att tänka på nästa gång du är på marknaden för en ny bil, lastbil, jeep eller SUV.

Förbättrad grepp, grepp och hantering är utan tvekan fantastiska bonusar.

Som sagt, det kommer till en kostnad i form av inköpspris och bränsleeffektivitet. Men nu när du vet hur 4WD- och AWD-system fungerar och vad de kan göra för dig, kommer du att kunna fatta ett välgrundat beslut nästa gång du är på marknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.